Hemventilation: En nybörjarguide


 

Luftkvaliteten inomhus är avgörande för din hälsa eftersom du spenderar mer än 90 % av din tid i ett slutet utrymme. Låt oss utforska betydelsen av inomhusluftkvalitet.


Din inomhusmiljö kanske inte är mycket förorenad, ändå kan en liten mängd föroreningar inomhus utgöra betydande hälsorelaterade risker, särskilt under de pågående problemen med Covid-19-pandemin.


Allt börjar med den tillgängliga ventilationen. Om mängden frisk luft som kommer in i ditt hem är för liten, börjar föroreningar samlas upp utan utrymme att komma ut, vilket kan orsaka hälso- och komfortproblem.


Hemventilation handlar om att sval, blåsig luft kommer in i ditt hus och att gammal luft tas ut. Så det spelar en stor roll för att förbättra ditt hems luftkvalitet.


Tysklands förbundskansler Angela Merkel har sagt att ventilation "kan vara en av de billigaste och mest effektiva åtgärderna för att stoppa spridningen av pandemin."


Hemventilation handlar inte bara om att öppna dörrar och fönster; det finns mycket mer i det, vilket är avgörande för dig att lära dig, särskilt när risken för coronaviruset fortfarande lurar.

Typer av hemventilation

Naturlig ventilation är den enklaste och populäraste typen av ventilation; dock kanske det inte räcker i vissa fall. Låt oss titta på de tre huvudtyperna av ventilation: naturlig ventilation, punktventilation och helhusventilation, uppdelad i olika underkategorier för att hjälpa dig välja det bästa alternativet för ditt hem.

1. Naturlig ventilation



Som namnet antyder sker naturlig ventilation utan konstgjord utrustning och förlitar sig på vind för att skapa luftrörelse i och utanför ditt hus. Denna naturliga luftrörelse kan ske genom fönster, öppna dörrar och alla öppningar som husdjursdörrar.

Naturlig ventilation fungerar även om vinden blåser mot riktningen mot ditt hem. I det här scenariot tvingas luften in i dina fönster på den sida som är vänd mot vinden, medan en vakuumeffekt drar ut luft från dina fönster.

Denna ventilation fungerar också med "skorstenseffekt." När kall luft kommer in i ett hem på första våningen eller i källaren, stiger den efter att ha absorberat värme och kommer ut från den övre delens fönster.

Nackdelen med att använda naturlig ventilation är att den är opålitlig. Den kan inte ventilera ditt hem jämnt hela tiden, speciellt om du tätar öppningarna för att spara energi vid uppvärmning eller kylning. Denna metod är också starkt beroende av utetemperaturen, vilket gör den opålitlig under extrema väderförhållanden. Till exempel, under blåsigt väder kommer ett hus som inte är ordentligt isolerat att få mycket luft, men det blir inte lätt att värma eller kyla. Och på en torr, vindstilla dag får du ingen frisk luft.

Dessutom, på grund av den stora ytan som dörrar och fönster ger, kan denna metod även föra in utomhusluftföroreningar och skapa drag som kan vara obehagligt. Andra sätt att naturligt ventilera ditt hem, som kittling och stackventilation, har utarbetats för att bekämpa detta.

Trickle Ventilation



Denna typ av naturlig ventilation använder små ventiler ovanför fönstren eller öppningarna för att möjliggöra luftväxling. Detta minskar antalet luftföroreningar som kommer in och minimerar även drag.

Stackventilation

Denna metod använder två typer av ventiler; en på nedre plan i ditt hus för att släppa in frisk luft och en på taket för att ta bort den unkna, varma atmosfären. Frisk luft kommer in i ditt hus och gammal luft kommer ut med skorstens- eller skorstenseffekten.

2. Punktventilation


Denna typ av mekanisk ventilation täcker inte ett brett spektrum av områden och fungerar bara på ett ställe. Det tar bort fukt och föroreningar vid källan. Frånluftsfläktarna, som vanligtvis används i våra badrum för att avlägsna fukt efter en dusch och i köket under matlagning, är exempel på punktventilation. Punktventilation erbjuder mer kontrollerad ventilation än naturlig ventilation, men luftflödet räcker inte för att säkerställa hela husets ventilation.

När du använder denna metod är en sak att tänka på att inte låta frånluftsfläktarna gå för länge. Efter en viss tid kommer de att släppa in fler luftföroreningar än de tar bort, vilket i princip tar bort det primära syftet med hemventilation.

3. Ventilation i hela huset

Till skillnad från naturlig ventilation ger ett helhusventilationssystem kontrollerad ventilation där luftflödet är jämnt fördelat över hela huset. Detta är en viktig del av moderna bostäder.

Helhusventilation kan vara enbart från utsug, tilluftsventilation eller ett balanserat system som inkluderar både frånlufts- och friskluftintagskomponenter. Den består av många kanaler och ventiler utspridda i hela huset.

Låt oss ta en titt på listan över olika ventilationssystem för hela huset:

Avgasventilation


Frånluftsventilationssystemet fungerar med trycksänkningsmetoden. Detta system använder frånluftsfläktar, som endast för in luften genom ventiler som skapar undertryck. Detta undertryck gör att ditt hus drar in luften via sprickor och luckor.

För att installera detta system behöver du en fläkt som är ansluten till en frånluftspunkt i ditt hus. Det kan vara en frånluftsfläkt i ditt badrum eller kök.

Det finns centrala frånluftssystem som använder en fläkt och ett ventilationsaggregat installerat i källaren eller vinden för kompletta lufttäta hus, som drar luft med hjälp av kanaler från rum och sedan släpper ut den utanför.

Utsugsventilation kan bli farlig när den börjar dra in skadliga gaser och föroreningar från krypgrunder, ugnar eller varmvattenberedare. Eldstäder och torktumlare fungerar också genom trycksänkning och när de arbetar i samverkan med avgassystemet dras mer föroreningar eller förbränningsgaser in.

Dessutom är den endast lämpad för kalla områden. I varma, fuktiga klimat kan tryckavlastning dra in fuktig luft in i byggnadens vägghål, där den kan kondensera och skada byggnaden.

Denna metod kan också få din VVS-enhet att arbeta hårdare eftersom den inte tar bort fukt och därmed bidrar till höga energikostnader.

Tillförsel Ventilation

Tillförselventilation å andra sidan fungerar genom trycksättning. Det tvingar in utomhusluften i ditt hem.

Försörjningssystemet kräver fläkt och kanaler kopplade till olika rum för att fungera. Precis som avgassystemet är det också billigt att installera. Försörjningssystemet kan också lita på att ditt VVS-kanalsystem byter luft.

Vid tilluftsventilation filtreras luften innan den kommer in i huset. På grund av dess trycksättningsmetod är det mindre chans att föroreningar kommer in i ditt hem. Det minimerar också tillbakadragandet av förbränningsgaser från eldstäder.

Detta system fungerar bäst i varma klimat. I kallare klimat kan det orsaka att varm inomhusluft läcker genom vägg- och taköppningar i kallt klimat på grund av trycksättningsprocessen, vilket minskar rumstemperaturen.

Balanserad ventilation

Balanserad ventilation säkerställer att det finns en balans mellan frisk luft som kommer in och gammal luft som lämnar huset. Det fungerar genom att använda två fläktar och två kanaler; en fläkt och kanal tar bort gammal luft och den andra för in frisk luft.

Du kan uppnå balanserad ventilation med hjälp av din kanalförsedda VVS-enhet, som använder kanaler och fläktar för att byta luftflöde, eller så kan du installera utblåsventiler i rum som mestadels är upptagna i ditt hus.

Du kan också använda utrustning som en värmeåtervinningsfläkt och en energiåtervinningsfläkt. Ett balanserat ventilationssystem är jämförelsevis dyrare att installera och underhålla än ett till- eller frånluftssystem.

Energiåtervinningsventilation

Energiåtervinningsventilation fungerar i en kontrollerad miljö. Den använder energin som finns i den utblåsta luften för att konditionera den inkommande utomhusluften. På vintrarna blandar den värme från den varma inomhusluften med den svala inkommande luften och på somrarna kyler den ner den varma inkommande luften. Denna metod hjälper till att förhindra energiförlust och minskar därmed elräkningen.

Det finns två typer av energiåtervinningssystem:

  • Värmeåtervinningsfläktar extraherar värme från luften som går utomhus på vintern och överför den till den inkommande luften, upprätthåller värmen och säkerställer luftcirkulation.
  • Energiåtervinningsfläktar gör i princip samma jobb, men de överför också fukt. På somrarna flyttar den fukt från den inkommande luften till den inaktuella luften som går ut, vilket kan hjälpa till att kontrollera fuktighetsnivåerna. På vintrar sugs fukten ur frånluften och tillförs den mindre fuktiga inkommande luften.
Detta system fungerar bäst när vädret blir extremt på somrar och vintrar och där elräkningarna blir relativt höga. Den kan återvinna 70 % till 80 % energi i genomsnitt från den befintliga luften och leverera den energin till den inkommande luften.

Detta kommer dock till en hög kostnad. Energiåtervinningsventilationssystem är generellt sett dyrare att installera än andra typer av helhusventilation.

Vilken typ av hemventilation ska du gå efter?

Vilken typ av ventilation du bör använda beror på klimatet i ditt område. Tabellen nedan ger dig en uppfattning om vilken typ av ventilation som lämpar sig för olika förhållanden.

Naturlig ventilation Den fungerar bäst i områden som får regelbundna vindar och där nätterna är betydligt svalare.
Avgas- eller punktventilation Det fungerar ganska bra för kallare klimat.
Tillförselventilation Fungerar bäst för varma eller blandade klimat. Det kan orsaka fuktuppbyggnad i kallare klimat.
Balanserad ventilation Den kan användas i alla typer av klimat.
Energiåtervinningsventilation Detta system fungerar bäst i områden som får extrema somrar och vintrar.

Läs mer:

Post a Comment

Previous Post Next Post